Montessori pedagógiai rendszere a 80-as évek óta reneszánszát éli szerte a világon. Ez azzal magyarázható, hogy korunkban a tudományok gyors fejlődése miatt nem a tudás mennyiségére kell a nevelésnek törekednie, hanem a személyiség formálására, a képességek fejlesztésére, mert ez alapozza meg a konvertibilis tudást.

Montessori környezetben a gyermek saját szükségletei szerint cselekszik, és saját tevékenységet végez, hiszen a tevékenykedés akkor örömteli, ha belülről fakad. Maria Montessori nevelési elveinek alkalmazása a családi nevelést is hatékonyabbá, tartalmasabbá, nyugodtabbá és boldogabbá teszi.

Bilimbo Háza Montessori eszközei, játékai között megtalálhatóak eredeti holland vagy olasz gyártók eszközei, de folyamatosan gyártunk mi magunk is eszközöket.

Pedagógiájának legjellemzőbb gondolata: "Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!"
Montessori szerint a gyermekek a fizikai szükségleteikkel párhuzamosan spirituális szükségletekkel is rendelkeznek, és a külvilágból, közvetlen, illetve később közvetett környezetükből annyit vesznek fel, építenek be személyiségükbe, amennyire szükségük van.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, olyan környezet megteremtésére van szükség otthon, illetve az óvodában illetve később az iskolában, amely az élet minden területével kapcsolatban van. Montessori a gyerekeket körülvevő világot, az ismeretszerzés lehetőségeit 5 fő területre osztotta fel:

  • Mindennapi élet gyakorlatai, kézügyesség fejlesztő játékok/gyakorlatok
  • Érzékelés, az érzékszervek fejlesztése
  • Olvasás és írás előkészítése
  • Természeti nevelés
  • Matematikai fejlődés megalapozása játékokkal

Bilimbo Házában mind a bölcsődei, mind az óvodás csoportokban, mind nyári táborainkban, illetve tematikus születésnapi zsúrjainkon találkozhatnak a gyerekek azokkal az eszközökkel, játékokkal és módszerekkel, melyek ezeket a képességek, készségek kialakulását a saját fejlettségi szintjükhöz illeszkedve segítik.

Intézményeink szakmai vezetője Stefán Mariann, a Magyarországi Montessori Egyesület vezetője. Munkatársaink Montessori képzésben részesülnek.

Montessori eszközök Bilimbo Naphegyen

(A lejátszási listából a videó jobb felső sarkában látható ikonra kattintva válogathatsz.)

   

Képgaléria


Ezen oldal tartalmát és programjainkat szerzői jog védi, bármilyen reprodukció az eredeti szerzővel történő egyeztetés nélkül, jogi eljárást von maga után. | Mesevarázs Kft. © Minden jog fenntartva | Impresszum